Diensten van Hartman Trade Compliance Consultancy

Hieronder staan enkele voorbeelden van onderwerpen van onze dienstverlening. 

Douanewaarde

Wij zijn goed bekend met alle douanewaarde methoden en de noodzakelijke bijtellingen maar ook de mogelijkheden van het mogen uitsluiten van kosten-elementen in de douanewaarde. We hebben ervaring met intercompany importen en de afhankelijkheid van douanewaarde met transfer pricing en aanpassingen daarvan.

AEO vergunning

Hartman Trade Compliance Consultancy kan u helpen te identificeren of uw bedrijf klaar is voor de AEO-status (Authorized Economic Operator) en bij alle voorbereidingen voordat u zich aanmeldt. Wij zijn van mening dat er voldoende voordelen zijn en kunnen die met u delen. We hebben expertise in de VS opgebouwd voor het ondersteunen van de C-TPAT-certificering (US Customs & Trade Partnership Against Terrorism). We kunnen ondersteunen bij het beheer- en behouden van een verleende certificering met behulp van monitoring- en auditing tools.

Classificatie; bezwaar-en beroepschriften

Wij zijn experts in tariefindeling. We kunnen de juiste Tarief/ "HS"-code vaststellen voor uw volledige productportfolio. We kennen de tariefinterpretatieregels en de WCO (World Customs Organization) toelichtingen goed. Wij kunnen uw stamdata (HS-codes, daaraan gekoppeld % douanerecht en % import BTW, ECCN -Export Control Classification Number-, land van oorsprong en Incoterms) valideren; wat een aanbevolen start is voor verdere professionalisering en automatisering van uw douanezaken. We  helpen u bij het voor de langere termijn borgen van uw tariefclassificaties door middel van het aanvragen van bindende tariefinlichtingen. Wij hebben ervaringen in het schrijven van, geregeld succesvolle, bezwaar- en beroepschriften voor de gevallen dat de Douane een andere mening is toegedaan.  

Douane oorsprong 

Wij zijn professionals in de soms complexe regels voor preferentiële- en niet-preferentiële oorsprong. Wij kunnen u adviseren bij het realiseren van kostenbesparingen die voortvloeien uit het importeren van, en exporteren naar, landen waar de EU een vrijhandelsovereenkomst mee heeft afgesloten (onze kennis is niet beperkt tot vrijhandelsovereenkomsten waarin de EU-partner is). We zijn goed bekend met de invoer uit zgn. GSP-landen tegen nul- of verlaagde douanerechten. We hebben ingewikkelde problemen met landen van oorsprong behandeld en opgelost in de landen van import van uw afnemers buiten de EU.

Exportcontrole

We zijn gespecialiseerd in dit gevoelige gebied en zijn bekend met export code classificaties, -exportvergunningenbeheeer en de verboden/beperkingen voor het exporteren naar landen waar een embargo of sancties op van toepassing is. We kunnen u adviseren bij het kiezen van screeningsoftware om uw export te beheren en te voorkomen dat deze terechtkomen bij niet-bedoelde/ niet-toegestane bestemmingen of personen. We verzorgen uw aanvragen exportvergunningen van de verschillende autoriteiten van de EU-lidstaten en US-autoriteiten. Wij kunnen voor u een control framework implementeren wat u helpt compliant te blijven.

Aanvragen douanevergunningen en autorisaties van andere overheidsinstanties voor import/export

Accijnzen

Wij zijn goed bekend met de verplichtingen en vrijstellingen m.b.t. accijnsgoederen

Brexit

Hartman TCC kan u begeleiden in het complexe landschap van de Brexit. Afgezien van de algemene consequenties (intra communautaire zendingen uit en naar het Verenigd Koninkrijk worden importen/exporten, waarvoor u in bezit moet zijn van een zgn. EORI-nummer) moeten bedrijven anticiperen op de voor hun bedrijfssector specifieke effecten. We zijn bekend met de verwachte gevolgen voor alle verschillende sectoren. We kunnen uw activiteiten snel scannen om u maat-advies te geven.

Wij verzorgen het aanvragen van alle verschillende EU-douanevergunningen en vergunningen van andere autoriteiten betrokken bij in-en uitvoer

Ook kunnen wij daarna ondersteunen bij de juiste naleving van alle douanevergunningvoorwaarden. Wij hebben veel ervaring met importeren in- en exporteren vanuit: Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Nederland en met het aanvragen van authorisaties van veterinaire- en overige VGEM  (Veiligheid, Gezondheid, Economie en Millieu) instanties; waaronder voor: geneesmiddelen, opiaten, precursoren, grondstoffen van dierlijke oorsprong.

Training & auditen, Procedures schrijven, AO/IB schrijven of updaten

Wij geven inspirende en no-nonsense in-house trainingen om het bewustzijn van Trade Compliance te verbeteren. Wij verdiepen ons daarvoor altijd eerst goed in uw bedrijfsspecifieke situaties om voorbeelden in de training daarop af te stemmen. We hebben ervaring met het auditen van uw Trade Compliance activiteiten en het beschrijven of updaten van uw Administrative Organisatie en Interne Beheersmaatregelen (AO/IB). Wij zijn ervaren in het schrijven van leesbare Douane- en Trade Compliance Procedures.

Tactisch en strategisch advies

Wij hebben door de jaren veel ervaring opgedaan om u kundig te kunnen adviseren waar de Trade Compliance functie binnen uw organistatie het meest effectief gepositioneerd wordt. De juiste set-up helpt uw organisatie compliant te blijven. 

Interim management

Wij kunnen assisteren om de continuiteit van uw douanewerkzaamheden te waarborgen gedurende tijdelijke onderbezetting.

Hartman Trade Compliance Consultancy


Douanewaarde| AEO vergunning | Classificatie | Douane oorsprong | Export controle | Import-exportvergunningaanvragen | Brexit | Training & Auditing | Procedures en AO/IC beschrijving | Tactisch en Strategisch advies | Interim management

 

 +31 (0) 615 638 241          henk@hartmantcc.com